22 Mart 2019 Cuma

İş Makinası Operatörü Nasıl Olunur?

İş makinası kiralaması pazarında en çok konuşulan konulardan bir tanesi de Operatör konusudur. Yani kiralaması oluşturulan iş aletlerinin sürücüsü ve denetim eden şahsa iş makinası operatörü denmektedir. Günümüzde değişik hedefler doğrultusunda, gerektiğince değişik sektörlerde kullanılmakta olan çok sayıda iş makinesi bulunmaktadır. Loder, Beko Loder, Ekskavatör, Dozer, Greyder ve Forklift gibi bu araçlar, taşıma, yükleme, kazma gibi işlemler amacıyla kullanılırlar.  Ülkemizde inşaat sektörünün bir hayli gelişmesinden ötürü iş makinelerini kullanmakta olan operatörler de gerektiğince sık aranmaktadır. Çoğu inşaat şirketi iş makinesi operatörü bulabilmek amacıyla gerektiğince yüksek ücretlerden ilan yayınlamaktadırlar. Sektörde az sayıda nitelikle operatör oluşu sektörün gelişmesini de etkilemektedir. Bu yazımızda “İş makinası operatörü nasıl olunur?” gibi sorularınıza cevap sağlıyor olacağız.

İş makineleri operatörü nasıl olunur?
İş makineleri operatörü olmak amacıyla G katagorisi ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bunun amacıyla ilk olarak kullanacağınız iş makinesi katagorisi seçmeniz gerekmektedir. Kısaca Kepçe, Dozer, Silindir, Transporter, Beko Loder, Dozer, Greyder, Ekskavatör gibi detaylı iş makinesi türlerinden bir adedini seçmeniz gerekmektedir. Her iş makinasının değişik bir eğitim programı ve katagorisi olur. Ardından sürücü kurslarına müracaat ederek dilediğiniz alanda eğitim alabilirsiniz. Bu eğitim süresince adaylar G katagorisi Ehliyet amacıyla sınava tabi tutulurlar ve başarı ile bu sınavı geçenlere operatörlük belgesi verilir.

Adaylar almış oldukları bu belge ile iş makinesini kullanma yetkisine sahip olmaktadır. Fakat kullanmış oldukları bu iş makinesini ehliyetinize işletmek isterseniz, trafik bürolarına müracaat yaparak bunu ehliyetine işletebilir.

G katagorisi sürücü belgesine sahip birisi bütün iş makinelerini kullanamazlar. Sadece girdiği eğitim programının ve girmiş bulunduğu sınavın iş makinelerini kullanabilirler. Bütün iş makinalarını kullanmak istiyorsanız ayrı ayrı hepsinin eğitimini almalı ve sınavına girmelidir.

İş makineleri sürücüleri, özel sektörde 3 bin ile 5 bin TL arasında değişen miktarlarda maaş almaktadırlar. Genellikle son senelerde iş makineleri operatörünün gerektiğince çok aranması ile aldıkları maaş daha da yukarılara çekilmiş durumdadırlar ve iş makineleri operatörleri bu yüksek maaşlarına karşın rahatlıkla iş bulabilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder